RSS

Elpazarolt maghiar szavazatok

14 nov

UPDATE (2012.10.29) – TÉVEDTEM. Kelemen Hunorral és Antonescuval kapcsolatban is.

Nem szoktam politizálni. Leendő jogászként viszont ki nem kerülhetem. Azért ragadtam ma tollat, mert életem első elnökválasztásán alkalmat látok a változásra! és ellenállhatatlan késztetést a cselekvésre, mellyel beleszólhatok abba, amit úgy neveznek: demokrácia. Méghozzá öt kerek évre!

De nem Kelemen Hunorral.

Szerintem ugyanis hiba volt az RMDSz-nek elnökjelöltet indítania.

Fölösleges – a mai Romániában tiszta, hogy nem lesz Obama-választás. Lehet, a párt presztízskérdést csinál ebből, hogy legyen mit (szavazótömeget) fitogtatni a nagytestvér pártok előtt a második fordulóban – nem ismerem a taktikát. De hogy ezzel nem osztják meg a román szavazókat, ergo nem befolyásolják a választások kimenetelét, az biztos. Pártok ide, pártok oda, a felmérések tisztán beszélnek: Bösze (Băsescu) és Dzso (Geoană) fej-fej mellett vezetik az esélyességi listát, Kelemen Hunornak esélye sincs, Vadimhoz és Becalihoz hasonlóan.

Úgy vélem tehát, hogy a K.H. irányába való első fordulós szavazás füstbe ment dolog. Olyan mintha karba tett kézzel várnánk a második fordulót Bösze és Dzso között, amikor nyilvánvalóan tehetünk ellene.

Ennek jegyében látok fantáziát a magyar szavazatok Crin Antonescu PNL-s államelnökjelölt felé való átirányításában, mely úton jelentősen nőne az esélye a második fordulóra, hogy felvehesse a versenyt a két „naggyal”. Mert hiába buzdít arra az RMDSz, hogy első fordulóban Kelemenre, másodikban meg Antonescura szavazzunk, ha egyszer meg sem jelenik netán ez utóbbinak neve a választócédulán, mert megvontunk tőle 300-400 ezer szavazatot! Puszta magyarságból!

Elismerem, hogy a közelmúltig (jelöltetéséig) nem is hallottam róla, de a tény, hogy se Băsescunak, se Geoanănak nem hívják, kíváncsivá tett iránta.

Szívesen megosztom tehát, hogy egyszerű szavazóként miért látom Antonescuban az élhető alternatívát, amiért már a támogatási listáját is nevemmel szignáltam. Kutakodásom során a következő érvekhez jutottam:

  1. kizárásos alapon: Bösze rég eljátszotta szavahihetőségét (nem csak a magyarok körében), Geoanăt pedig egyszerűen komcsinak és Iliescu tanítványának tartom.
  2. politikailag „tiszta”: tüntető diákként, nem komcsi aktivistaként érte a „forradalom”.
  3. vezetőként bizonyított: sikeres ifjúsági és sportminiszter volt 1997-2000 között. A Sidney-i olimpián nyert 27 román érem (11 arany) is a jó vezetést támasztja alá.
  4. politikai fejlődése fokozatos: volt már képviselő, miniszter és pártelnök. Elnöki jelölése tehát nem légből kapott, hanem megalapozott.
  5. fiatalokhoz közel álló: ifjúsági és sportminiszterként kb. 1500 ifjúsági projektnek biztosított keretet és támogatást. Ja, politikai pályafutása előtt tanár volt.
  6. tudom, hogy szofizma erre hivatkozni, de mégis olyan személyiségek támogatják, mint: Emil Constantinescu (volt államelnök), Andrei Marga (BBTE rektor) vagy Neagu Djuvara (történész, diplomata).
  7. a szebeni szász polgármestert, Klaus Johannist kérné fel kormányalakításra. Ő az, aki Szebent Európa Kulturális Fővárosává tette 2007-ben.

    + nem szabadna számítson, de legalább neki nyugati politikus ábrázata és kisugárzása van (azt kell mondjam, egyáltalán nem fest románnak), kampányszlogene* pedig pontosan arra a változásra céloz, melyre Romániában oly nagy szüksége van a kiábrándult szavazótömegnek. Kulcsszava a jóérzés (bunul-simţ), ami lassan olyan, mint tű a politikai szénakazalban.

Viszont a fentiekre hivatkozva sem kívánok azzal a piti szöveggel élni, hogy:

Adjunk neki egy esélyt!”,

hanem sokkal inkább azzal, hogy

Semmi esélyt Böszének és Dzsonak!”

Elegem van abból, hogy olyan politikusok képviselnek minket ország-világ és EU előtt, akikre nem vagyunk büszkék. A politikum és a nép túlságosan eltávolodott egymástól az utóbbi években – a választások alacsony részvételi arányai is ezt mutatják. Hajlamosak vagyunk távcsővel szemlélni a politikát, ahelyett hogy az orrunkat dugnánk bele. Mások közönyét viszont a saját javunkra fordíthatjuk, ha igenis elmegyünk szavazni, míg ők a tévét bámulva várják az eredményt. Ne feledjük – a ki nem fejezett választás nem nyom a latban, sőt, nem is létezik! Az otthonülő polgár hiába átkozza majd a rendszert újabb évekig.

Jegyezzük meg: a szavazást elnapolni nem lehet, csak elévelni! Csináljunk hát teendőt belőle nov. 22-re!

* “Este în puterea noastră să schimbăm puterea lor.”

 
16 hozzászólás

Szerző: be november 14, 2009 hüvelyk Uncategorized

 

16 responses to “Elpazarolt maghiar szavazatok

  1. szekelyj

    november 19, 2009 at 3:18 du.

    @ reccsman
    Ajánlom figyelmedbe, Crin Antonescu azon kijelentését mely szerint a második fordulóban Vadimmal szavazna…

    A romániai magyarságról esetleg nem tud? Foglalkozása szerint történelemtanár… Pártja nem tud a magyarságról? Meglehet… Csak nem tudom miért kampányolnak akkor magyar nyelvű plakátokkal is…

    A magyarságomat soha nem fitogtattam… A válaszodban említett sujtásos ruhát soha életemben nem viseletem, mivel ismersz, feltételeztem, hogy ezt tudod. Mindazonáltal magyar vagyok, és ez számomra nem másodlagos tényező, akkor ha egy többségi politikus az engem és szeretteimet nemzetiségi hovatartozásom miatt létezésemben fenyegető elmebeteg szélsőségesekkel szavazna , inkább mint a jelenlegi államfővel.

    Továbbá román állampolgárként találom úgy, hogy Crin Antonescu számomra semmit nem ajánl.

    Programja nem liberális a szó gazdasági értelmében de a szó társadalmi értelmében sem. Nem ítéli el az elburjánzott állami szektort. Minden 3 alkalmoazottból 1 állami. 4,5 millió kereső emberből 1,5 millió az országban! A bőrt húzzák le a magánzók hátáról, de ez neki nem téma!

    Nem szidalmazza a politikai parancsra ugráló MetroRex-es (meg más) szakszevezetiseket. Újabban a fővárosi vérszolgáltatóban is sztrájkolnak! Nem szólít fel a kommunista rezsim gyilkosainak feltárására és megbüntetésére. Nem száll szembe a nemzetközi bűnbandákba tömörülő politikai-gazdasági komplexummal. Programja vénasszonyias és nevetséges, kiállása pipogya… Ezért nem szavazok rá.

     
    • reccsman

      november 19, 2009 at 8:28 du.

      @szekelyj
      1. A Vadim pártfogása, ha jól emlékszem, puszta politikai blöff, egyenesen hecc volt.
      2. Nem azt mondtam, hogy nem tud a magyarságról, vagy a párt nem tud rólunk. Csak a diszkriminációs ügyekre céloztam.
      3. A “sujtásos köpönyeg” csak metafora volt, és nem rád értettem, véletlenül sem.

      Mindazonáltal nem fogom védeni olyan dolgokban, amiket nem követtem vagy nincs rálátásom. A kampányprogramok tartalmát pedig továbbra se tartom mérvadónak, sokkal inkább az elnökjelöltek személye érdekel, mint az, amit az ő nevében összeállítottak egy darab papírra, hogy a népnek felolvassa. Túl engedékeny lennék? Lehet, de azt, hogy annyi idő elteltével (20 év), pláne azután, hogy Bösze már elindította és foglalkozott a komcsikkal, még mindig túrni a sz.rt, nem találom elsőrendű elfoglaltságnak. Válságközti időkben ez is háttérbe szorul, amúgy is szimbolikus az egész. A nemzetközi bűnbandás dolog meg nagyon összeesküvés-elmélet szagú…mire gondolsz pontosan?

      De mondd, melyik jelölt programja nem nevetséges és idejét múlt üres szövegelés, hangzatos szavakkal? A kiállásáról is más a benyomásom, pár netes videó megnézése után. Sokkalta egyenesebbnek tűnik, mint a többi jelölt, kevésbé arrogáns és nem beszél mellé a vitákon (nem kerüli ki a kérdést).

       
  2. Bogyo

    november 20, 2009 at 1:14 du.

    Engem sem foglalkoztat tulzottan a politika, de most hogy elnokot valasztunk azert jo, ha kicsit korultekintunk. Azt kell mondjam, hogy tokeletesen egyetertek reccsman allaspontjaval.

    A romanok nagyon jol tudjak, hogy mi is itt vagyunk, viszont azt is nagyon jol tudjak, hogy RMDSZ-es elnokjeloltekkel sok vizet nem kavarunk es csak rohognek a markukba a mi meggondolatlansagunk miatt.

    Teny, hogy Antonescu sem a romaniai magyarsag embere, de a magyarsag erdeke is hogy Johannis fele kormanyunk legyen. Ezt gondolom nem kell senkinek magyarzani.

    Jelen helyzetben velemenyem szerint az lenne a fontos, hogy az erdelyi magyarsag egy olyan szemelynek elolegezzen bizalmat, akinek epp ugy elege van a komunizmus altal megfertozott politikusokbol, mint nekunk, romaniai MAGYAROKNAK.

    Megegyszer… jo bejegyzes. Grat. Pista :)

     
  3. szekelyj

    november 20, 2009 at 1:55 du.

    @reccsman

    “Nemzetközi bűnbandák” – konkrétan arra az ügyre gondolok melyben súlyos nemzetbiztonság-ellenes bűncselekményekkel vádolják többek között Codruţ Şereş és Nagy Zsoltt korábbi minisztereket, valamint Stamen Stancev bulgár állampolgárt…

    Természetesen ezt a kis epizódot nem áll érdekében neki sem emlegetni, ugyanis az érintett miniszterek egyike a PNL tagja volt, és a párt-álláspont, hogy egy koholt vádról van szó Băse megbízásából… Ha ez utóbbi lenne igaz, miért nem beszél róla???

    Crin Antonescu valóban egy gerincesebb jelölt mint a többi. Ezt nem vitatom. Azonban minőségileg nem jobb a többieknél. Egyszerűen jóbban nevelt.

    Romániának szerintem ebben a pillanatban a rendszerváltás (szerintem csak pár éve kezdődött) folyamatát védő, társadalmilag és gazdaságilag liberális, és efelett libertinista (szabadságelvű) jelöltre van szüksége. A mostani mezőnyben nem “fut” ilyen jelölt, de minden hülyesége ellenére a “félszemű kapitány” alkalmasabbnak tűnik egy ilyen jelölt ideiglenes helyettesítésére, mint a többiek.

    Antonescu programja, “jóérzés-politikája” értelmében (l. az a bizonyos 5. pont) gyűlöletbeszéd ha szóba hozzuk, hogy túl sok a közalkalmazott és, hogy rossz a munkamorál a közintézményekben.

    Gyűlöletkeltésnek tekinti, ha szóba hozzuk, egyes nyugdíjasok a jóérzés minden határát meghaladó nyugdíjakat kapnak (legtöbbször olyanok akik a nyugdíjpénztárokhoz jövedelem-arányosan soha nem járultak hozzá, és ráadásul kedvezményesen mentek nyugdíjba).

    A következő öt év valódi liberális programja a társadalmi újraelosztó rendszerek átszervezése és az államhatalmat gyakorló szervek átrendezése, megregulázása kellene legyen.

    Minden igazi liberális ezt várja el! Kicsi de felelős államapparátussal, jogszolgáltatási rendszerben a felelősség kultúrájának meghnosításával, ahogyan a törvényhozásban és a kormáyzásban is… A szakszervezetek átalakításával, a közalkalmazottak sztrájkjogának rendbetételével, egyes esetekben (pld. bírák, rendőrök, mentőorvosok) tiltásával és a jogtalan állami alkalmazotti sztrájkok súlyos és gyors büntetésével. Az állami vállalatok maradékának privatizálása, a CEC eladása és monopóliumának megszüntetése a kincstári kifizetésekre vonatkozólag, a titkosszolgálatok leépítése, a titkosszolgálati eszközök (jogszerű és jogtalan) használatának visszaszorítása.

    Ez egy valódi liberális program… A PNL sajnos közel sem jut egy ilyen program megfogalmazásáshoz, az elnökjelölt pedig negatív kampányba öli tehetségét… Nagy kár…

     

Bátran bökd ki, ha valami a begyedben van!