RSS

[PRO Minoritates] Tőkés és a románok fordított (etnikai) arányossága

16 jan

Alapjában véve nem vagyok Tőkés-párti, de érdekesnek találtam az etnikai arányosság elvére vonatkozó múlt heti felvetését, még akkor is, ha elsősorban pártérdekből tette és nem a kisebbségi érdekképviselet iránti aggódásból. A manna.ro-n megjelent (szerk.: az mti-től átvett) cikkben a következőket olvashatjuk:

“Az ellenzéki és kormánypártok egyaránt elutasítják Tőkés László európai parlamenti képviselőnek azt a javaslatát, hogy építsék be az választási rendszerbe az etnikai arányosság elvét.” (az etnikai arányosság elve a kisebbségek számára, százalékos arányuknak megfelelően biztosított helyeket jelentene a döntéshozó szervekben, anélkül, hogy ezekért ringbe kellene szállniuk más nemzetiségű politikai erőkkel).

Figyeljük meg, pontosan hogyan is viszonyulnak a román pártok megszólított képviselői az előbbi gondolathoz:

“Sever Voinescu, a kormány fő erejét képező Demokrata Liberális Párt (PD-L) alelnöke és szóvivője “megdöbbentőnek és viccesnek” nevezte Tőkés javaslatát. Úgy vélte: amennyiben törvénymódosítási javaslatról van szó, az EMNT elnökének nem Románia elnökéhez, hanem a parlamenthez kell fordulnia. Voinescu szerint az etnikai arányosság elve sehol nem létezik.”

– a törvénymódosítás hivatalos eljárását illetőleg természetesen igaza van Voinescunak, de mintha megfeledkezne arról, hogy elnökünknek micsoda befolyása van a törvényhozásra (gondoljunk csak az éppen aktuális egészségügyi törvénytervezetre vagy az egyéni választókerületes törvénymódosításra), ezért Tőkés nem tévedett nagyot, midőn hozzá fordult;

– a szemellenzővel járó-kelő Voinescu viszont téved abban, hogy az etnikai arányosság elve sehol sem létezik, hiszen Finnországban például a finnországi svédeknek joguk van ahhoz, hogy számarányuknak megfelelő köztisztviselő beszélje a nyelvüket egy adott közigazgatási egységben.

“Cristian Diaconescu, a kormánykoalíciót támogató, független honatyákat tömörítő Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) nevű párt elnöke “egzotikusnak” nevezte a felvetést. Szerinte az európai törvénykezésben régóta nincs helye sem a pozitív, sem a negatív diszkriminációnak, hiszen a pártoknak egyforma eséllyel kell megmérkőzniük egymással a választási küzdelemben. Szerinte elfogadhatatlan, hogy már a választások előtt ismert legyen egy nemzeti kisebbség számára a parlamentben fenntartott helyek száma.”

– Diaconescu szemlátomást nem érti, hogy a nemzeti kisebbségek szervezetei számára jóval többet jelent a választás, mint egy küzdelem a hatalomért a többi párttal. Itt egy népcsoportnak az érdekképviselete forog kockán, és néha bizony szükség van pozitív diszkriminációra (intézkedésre, helyesen mondva), hogy a számbeli hátrányból induló játékos egyenlő esélyekkel lépjen a csatatérre. Majd amikor román pártok is felvállalják a kisebbségek nyelvi és kulturális jogainak promoválását és védelmét, akkor elfelejthetjük az etnikai arányosság gondolatát… Közben Diaconescu megfeledkezik arról az analógiáról, hogy bizony vannak etnikai alapon elkülönített helyek az állami egyetemeken, magyar, roma és más kisebbségi személyek számára. Miért ne lennének politikai szinten is?

“Puiu Haşotti, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátusi frakcióvezetője “antidemokratikus aberrációnak” nevezte az ötletet, amit szerinte nem lehet beépíteni a román választási rendszerbe. Cătălin Ivan, a szintén ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) európai parlamenti képviselője szerint az arányosság elvét nem csak a nemzeti kisebbségek számára kell biztosítani, hanem Románia valamennyi lakosa számára. A képviselő nem ért egyet az etnikai arányosság elvének bevezetésével, mivel a romániai magyarságot nem érinti hátrányosan a jelenlegi választási rendszer.”

– üzenem Hașottinak, hogy lapozza fel az értelmezési szótárat a demokrácia szónál, hogy maga is rájöjjön, az ilyen rendszer egyik alapelve éppen a képviseleti arányosság, legyen az szociális vagy éppenséggel etnikai alapú. Az autonómia kapcsán is elhangzott érv, miszerint minden állampolgárnak ugyanazok a jogok járnak, már nem is lep meg. A logikai csapda viszont, amibe beleesett Hașotti, annál számottevőbb – gondolkozzunk egy kicsit: ha bevezetnék az elvet és tegyük fel, a kisebbségeknek járna 10% a parlamenti ülésekből, akkor a maradék 90% nem arányosan jár a román nemzetiségűeknek, vagy miafranc? S bár igaz, hogy a jelenlegi rendszer nem érinti különösen hátrányosan a nemzeti kisebbségeket, de a készülőben lévő egyfordulós egyéni választókerületes rendszer eléggé megtépné soraikat.

“Daniel Constantin, a szintén ellenzéki Konzervatív Párt (PC) elnöke szerint Tőkés kezdeményezése nem más, mint egy “kétségbeesett” kísérlet arra, hogy a romániai magyarság megőrizze parlamenti képviseletét a 2012-es választások után is. Constantin szerint ezt a javaslatot sem a felelős román pártok, sem Băsescu nem veheti figyelembe.”

– az egyetlen honatya, aki rátapintott a lényegre, mármint arra, hogy ez valóban egy kétségbeesett kísérlet, de nem a képviselet megőrzésére, hanem sokkal inkább az EMNP könnyített bejutására. Részletkérdés, ha Tőkésről van szó…

Összegzésképp elmondható, hogy az elv nyilván előnyös lenne a romániai magyarság és más kisebbségek számára, hiszen nem kellene aggódni a parlamenti ötszázalékos bejutási küszöb miatt, de félő, hogy túlságosan nagy teret adna a magyar érdekvédelmi szervezetek (RMDSz, EMNP, MPP) közti versenyre. Ez pedig könnyen olyan helyzethez vezethetne a parlamenti frakcióban, mint pl. az évekig húzódó “tanácstalanság” Székelyudvarhelyen, Szász Jenő polgármestersége idején. Éppen ezért úgy gondolom, hogy inkább maradjon az RMDSz monopóliuma a parlamenti képviselet, bármilyen csúnyán hangzik ez a szó, minthogy egymást szétcincálják a magyarok, a románok meg rajtu(n)k röhögjenek.

Reklámok
 
Hozzászólás

Szerző: be január 16, 2012 hüvelyk PRO MINORITATES

 

Bátran bökd ki, ha valami a begyedben van!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: