RSS

[PRO Minoritates] UPDATE avagy a kettős mérce újabb gyöngyszeme

17 jan

Szerintem Romániában meg általában, a határon túl már senki sem lepődik meg azon, ha egy többségi nemzetiségű politikus saját magának mond ellent abban a pillanatban, amikor kettős mércét alkalmaz a sajátjait és a kisebbségieket egyaránt érintő kérdésekben.

A legfrissebb eset a kitekinto.hu (új magyar szótól átvett) cikkében olvasható. Tudniillik bizonyos Dan Voiculescu, a konzervatív párt szenátora, etnikai alapú diszkriminációval vádolja Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármestert, amiért a hivatalnál tudomása szerint kizárólag magyarok dolgoznak. Antal ügyes érvekkel vág vissza, de most nem ez a lényeg.

Sokkal inkább az, hogy amíg Tőkést bírálják, amiért egyenesen az elnökhöz fordult az etnikai arányosság ügyében (lsd.alább), azzal semmi gond, hogy Voiculescu sem az illetékes Diszkriminációellenes Tanácshoz fordul petíciójával. Talán azért nem, mert éppenséggel RMDSz-es ezen testület elnöke (Asztalos Csaba személyében), de sokkal valószínűbb, hogy azért, mert nincs egyetlen, etnikai alapon visszautasított román nemzetiségű jelentkező sem, aki panaszt iktatna. Gondolom, Sepsiszentgyörgyön különösen ügyelnek arra, hogy ne adjanak okot erre.

Másrészt, láthattuk az alábbi cikkből, hogy a konzervatív párt hivatalos álláspontja szerint az etnikai arányosság elve elfogadhatatlan a román rendszerben, mégis ennek szükségére hivatkozik a párttag Voiculescu egy héttel később, amikor magyar többségű és vezetésű önkormányzatról esik szó. Ügyesen tapint rá erre az elvi összeférhetetlenségre Antal, midőn visszavág azzal, hogy: „partnerek lehetnének egy olyan törvénytervezet kidolgozásában, amely a helyi közigazgatás mellett az államigazgatásban és a decentralizált intézmények esetében is előírná, hogy a lakosság etnikai arányának megfelelően alkalmazzanak munkatársakat”.

Tanulság Voiculescunak és hasonlóan gondolkodó társainak: ha sz.rba lépsz, ne csodálkozz, hogy büdös van.

Antal Árpád kijelentéséhez, miszerint: “a román hatóságok abbéli erőfeszítése, hogy rávegye a magyarokat az ország szeretetére, erőszaknak tekinthető”, egy egész cikket fűznék hozzá, melyet hajdan Czika Tihamér írt a mannán, december 1. kapcsán, és amivel teljesen egyet tudok érteni.

Reklámok
 
Hozzászólás

Szerző: be január 17, 2012 hüvelyk PRO MINORITATES

 

Bátran bökd ki, ha valami a begyedben van!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: