RSS

[PRO Minoritates] A “lekenyerezett” határontúl … vagy mégsem?

21 jan

Érdekes volt követni az elmúlt évben, amint azon spekuláltak politológusok, újságírók, jogászok és közemberek egyaránt, hogy vajon lesz a határontúli újdonsült magyar állampolgároknak szavazati joguk vagy sem… És lőn.

Jutott ez eszembe a tegnapi napon, amikor letettem a magyar állampolgársági esküt. Elgondolkodtam azon, hogy mi is jár vele az eszmei értéke mellé: egy nagyobb hitelű útlevél, vízummentesség az Egyesült Államokba, munkaengedély-mentesség az EU-ban (a románok és bulgárok ellen ugyanis még mindig fenn tartja a kötelességet 9 EU-s tagállam, köztük a BENELUX államok és Anglia) és a már említett szavazati jog. Mit is mondhatnék mást, minthogy: Isten engem úgy segéljen, hogy mindet kihasználjam.

Szóval itt van ez a fránya szavazati jog. Természetesen kifogásolja ennek etikusságát az ellenzék és világgá kürtöli a médiában, hogy az egész csak azért volt, hogy a parlamenti többséget újabb négy évre (legalább!) bebetonozza a FIDESz, amely különben is egy mocsok számító dög.

Pedig mindez, kérem szépen, akárhonnan nézem, teljesen rendben van. Természetes, hogy minden párt kérkedik az eredményeivel, azaz a felszín alatt kampányol, hiszen minden politikai alakulat fő célja a hatalom megszerzése/megtartása. A kétharmados FIDESz pedig nem tesz mást, minthogy jótett helyébe jót vár. A politikában ugyanis adok-kapok, ígérek-teljesítek játszma zajlik. A “könnyített” állampolgárok pedig egyféleképpen tudják kifejezni hálájukat a nemzet összetartójának és gárdájának: szavazattal.

Nem mintha a nép általában az ideológia mentén járna szavazni… Sokkal inkább kézzelfogható (néha csak látszatkeltő) dolgokban gondolkodik: nyugdíjemelés, adócsökkentés, stb. A kisebbségi magyarok esetében ez a konkrétum most épp a megadott/visszaadott állampolgárság, és szorosan a FIDESz és Orbán nevéhez fűződik észben és lélekben egyaránt, ha tetszik az ellenzéknek, ha nem. Inkább ez utóbbi hibája, hogy akkoriban nem ismerte fel: a könnyített honosítás engedélyezése számukra is nagyobb szavazóbázist jelentett volna.

Persze, semmilyen garancia nincs arra, hogy a határontúli magyarság a FIDESz forgatókönyve szerint fog szavazni. Nehogy épp az történjen, hogy minden jótett elnyerje végül méltó büntetését, ahogy nálunk, Romániában ez rendszeresen történni szokott. Személy szerint támogatom, hogy a FIDESz folytassa a határozott kormányzást, de az abszolút hatalom megárt a demokráciának, és önkényes visszaéléseknek adhat teret, ezért egy működőképes ellenzéket is ki kell termelnie a következő választásoknak. Akármilyen bizarrnak hangzik, megfontolom majd, hogy más pártra szavazzak, hogy a FIDESz ne engedjen meg túl sokat magának.

 

Reklámok
 
Hozzászólás

Szerző: be január 21, 2012 hüvelyk PRO MINORITATES

 

Bátran bökd ki, ha valami a begyedben van!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: