RSS

[PRO Minoritates] Szerelmem, az erdmagyar politika

10 feb

Érdekesen alakult a viszonyom a politikával. Diákéveim túlnyomó része alatt családban, egyetemen és kocsmában egyaránt szapultam a politika bármilyen formáját, nemhogy az RMDSz-t meg a többi erdmagyar szereplőt. Tartottam a büszke, apolitikus értelmiségi status quo-t egészen addig, amíg rá nem jöttem, hogy nem változhat semmi, ha az értelmiség távol tartja magát a politikától. Nem mintha a nagykutyák közt nem lenne elég egyetemet végzett ember, de a diploma gerincet még nem tud egyenesíteni. Időszakonként változott, hogy éppen mennyi politikai hírt olvastam az elmúlt években, de nagyjából tudtam és értettem, hogy mi zajlik a globális, európai, romániai és magyarországi színtereken. Valamilyen szinten tehát kapcsolatba kerültem már mindhárom alakulattal.

RMDSz – sokáig csak annyi közöm volt hozzá, hogy ha nem is szívből, de észből rá és jelöltjeire szavaztam a parlamenti és europarlamenti választásokon. Azért, hogy legyen kisebbségi képviseletünk, bármilyen is lenne az. Sokáig az a kép volt bennem, hogy tele van őskövületekkel, de idővel be kellett lássam, hogy bizony jelennek meg fiatal arcok, most fiatal az elnök is, az ifjúsági szervezetekből is folyamatosan törekednek felfelé. Egyet tudok érteni a lassú víz partot mos, lépésről lépésre taktikájukkal, szemben az EMNP radikális nézeteivel. A PD-L-s kormánykoalíció nyomon követve úgy tűnik, hogy nagyjából ki tudták csikarni, amit akartak, szép szóval vagy zsarolással kompromisszum által. A kormányzati részvétel pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy a kisebbségi érdekképviseletet a maximális szinten művelhesse az RMDSz és ahhoz is, hogy a magyar önkormányzatok tájékozottabbak és bátrabbak legyenek a kormányzati pénzalapok lehívásához, például. Annak, hogy a tüntetések és Boc lemondása ellenére folytatják a kormányzást, még mondjuk megihatják a levét ősszel…

EMNT/EMNP avagy a Tőkés-párt – kb. egy évvel ezelőtt kerültem kapcsolatba velük, amikor is megnyíltak a Demokrácia Központok, köztük a kolozsvári. Akkor meg voltam győződve arról, hogy ezzel a lépéssel simán beelőzik majd az RMDSz-t. Bevallom, engem is megnyertek ezzel a kezdeményezéssel, hiszen ez egy olyan fajta nyitást jelentett a lakosság irányába, amit az RMDSz csak később, az Erdélyi Konzultáció keretén belül tudott megismételni. A Demokrácia Központ hálózatban véltem megtestesülni azt a kisebbségi jogsegélyszolgálatot, amely teljesen hiányzik itthon, és amelyre igenis szükség volna! Alapításuktól számítva viszont eltelt több mint egy év, mégsem nyújtanak semmilyen más tanácsot/szolgáltatást, mint a magyar honosítási eljárással kapcsolatban, ez pedig kevés. Remélhetőleg más irányt vesz a dolog, amint csökken a kérelmezők száma. Becsülöm még őket az I. Kolozsvári Magyar Napok létrehozásáért, amihez igazi civil kurázsi kellett. Végül azért csalódtam bennük, mert egy ilyen civil hálózatnak, véleményem szerint, politika- és egyházmentesnek kell lennie, de az EMNP-t ugyebár éppen erre a struktúrára építették, Tőkést pedig egyáltalán nem lehet mellőzni. Egyelőre azonban nem úgy néz ki, hogy fel tudnák venni a versenyt a választásokon az RMDSz-szel, legfeljebb helyi szinten. Politikai programjuk (sic!) jóformán egyszerű ellentétezése az RMDSz kormányzati tevékenységének/stratégiájának, hasonszőrű kérdőíves konzultációjuk pedig nevetségesre sikerült. A választásokig pedig túl rövid az idő, hogy jól összerázzák a szervezetet és megszervezzék a kampányt.

MPP – avagy a Jenő-párt – A hajdani udvarhelyi polgármester neve rendesen összeforrott az általa alapított párt nevével. Mintha a párt minden egyes nyilatkozata, döntése és jelenléte személyéhez kötődne. Lényegében az alakulat kezdeti sikere személyes kultuszának, viszonylag korai hanyatlása pedig hatalommániájának és rugalmatlanságának tudható be. Az RMDSz fokozatos térvesztését és a FIDESz hajdani támogatását az EMNP megjelenése miatt nem fogja tudni kihasználni az idei választásokon, és előre láthatóan le fog kopni az erdmagyar palettáról, hacsak nem ad teret Jenő egy új vezetésnek és egy el nem szigetelődő pártpolitikának.

Mindet összevetve úgy látom, hogy az RMDSz megtarthatja parlamenti monopóliumát, ha teret ad helyi szinten az EMNP-nek, csak félő, hogy emiatt olyan ellentétek kerekednek a helyi tanácsokon belül, ami döntésképtelenséghez és csipkelődéshez vezethet. Az RMDSz további parlamenti jelenléte nagy mértékben függ attól, hogy a válságidőbeli kormányzás miatti kedvezőtlen képen miképp tudnak finomítani. Ehhez viszont nagyon jól kell kommunikálni a választók felé a megszorítások szükségességét, az általuk elért gazdasági mutatókat és a kormánykoalícióból kihozott kisebbségvédelmi eredményeket. A szervezeti kiforrottság és tapasztalat mindenképp az RMDSz javára billenti a mérleget, de az EMNP pimaszsága sem mellékes, miközben az MPP-t egészen biztosan kizárja a játszmából mindkét alakulat.

Reklámok
 
Hozzászólás

Szerző: be február 10, 2012 hüvelyk PRO MINORITATES

 

Címkék: , , , , , , , , , , , , ,

Hozzászólások lezárva.

 
%d blogger ezt kedveli: