RSS

[PRO Minoritates] NÉPSZÁMLÁLÁS 2011 – kész átverés vigaszpezsgő nélkül

21 feb

Nem is olyan régen közzétették a várva sem várt népszámlálási eredményeket.

Egyáltalán nem meglepő, hogy fogytunk – mi már csak ilyenek vagyunk. Ahogy az sem, hogy a románok fogytak – gondoljunk csak a külföldi vendégmunkásokra. Habár az adatok önmagukért beszélnek, nem akarok belemenni semmiféle etnoszociológiai okfejtésbe, mert a jogban van egy egyszerű elv: ha a forma nincs rendben, akkor a tartalommal eleve nem foglalkozunk.

Márpedig az egész népszámlálás nincs rendben formailag és kísértetiesen hasonlít egy kész átverés show-ra… Először is, hogyan lehetne komolyan venni egy olyan adatgyűjtési akciót, amit rekordidő alatt akartak végrehajtani, pedig tíz évben egyszer van? Másrészt meg ott van az a rengeteg módszertani hiba, ami vagy a számlálóbiztosok konok tudatlanságából vagy egyszerű rosszindulatából, sokszor pedig a megszámláltak tájékozatlanságából is fakad:

• a népszámlálási biztosok nem kérdeztek rá vagy nem voltak hajlandóak beírni, legfeljebb többszöri felszólításra a nemzetiséget, az anyanyelvet és a felekezeti hovatartozást;

• a nemzetiséget csak ceruzával jegyezték, vagy csak kódot írtak be, annak ellenére, hogy azt kötelező módon betűkkel is ki kellett írni;

• a biztosok nem voltak hajlandók regisztrálni az időszakosan külföldön élő, kettős állampolgársággal rendelkező családtagok adatait, nemzetiségét;

• „összetévesztették” a nemzetiséget az állampolgársággal, és a nemzetiség esetében a románt tüntették fel;

• helytelenül jegyezték le a nemzetiséget: maghiară helyett magiara-t írtak be;

• nem mentek be abba a lakásba, amely nem szerepelt a számlálóbiztosnak előzetesen odaadott jegyzékben;

• tartósan távol levő személy űrlapot töltöttek ki olyan személyek esetében, akik az ország más településen tartózkodtak ideiglenesen – így nem számolták bele az illetőt az állandó helyi lakosságba;

• a kérdezőbiztosok visszautasították az egyetemisták feltüntetését a „P” űrlapon – így nem számolták bele sokukat az állandó helyi lakosságba – pl. Kolozsváron fontos lett volna a magyarság arányának 20% fölé nyomásában.

(Forrás: http://rmdsz.ro/uploads/kiadvanyok/files/Nepszamlalas%20beszamolo%2000b.pdf – 20. oldal)

 Kép

Hiába kérdőjelezik meg ezek tudatában sokan a népszámlálási eredmények hitelességét és érvényességét, hiába jelezte az RMDSZ többször is a statisztikai hivatalnak a rendellenességeket, egyelőre semmiféle jele nem mutatkozik annak, hogy bárki beismerné a culpa maximát és hivatalosan is érvénytelennek minősítené az egész ramazurit.

Sőt, rátesznek egy lapáttal: legfrissebb információ szerint az adónyilvántartási (ANAF) rendszerből akarják kiegészíteni a meg nem számolt emberkék adatait. Hogy ez egy milliós nagyságrendben mekkora torzítást okozhat a román-magyar arányban, azt felbecsülni is nehéz, hiszen az adónyilvántartásban nem szerepel az adózó személyek etnikai, felekezeti hovatartozása.

Úgy néz ki, hogy a románokat azon kívül, hogy hány képviselőt küldhetnek az EU Parlamentbe meg az EU Tanácsában milyen súlyozást kap a voksuk, hidegen hagyja a dolog.

Annál durvábban inkább érint minket, magyarokat és nyelvi jogainkat, ha ennyiben maradnak az eredmények, hiszen előre láthatóan “négy vagy öt erdélyi kisvárosban és csaknem tucatnyi községben 10-20 000 erdélyi magyar veszíti el nyelvi, kisebbségi jogait”. Ahhoz, hogy megtarthassuk ezeket, a közigazgatásban érvényes 20%-os etnikai minimumküszöböt kellene csökkenteni a 2001. évi 215-ös törvényben, nem pedig egy európai bírósági döntés precedensében bízni. Miképp nem jelentett akadályt jónéhány román többségű önkormányzat számára, hogy semmibe vegye a törvény szavát, mikor többnyelvű táblákról volt szó, az európai bíróságtól se fognak reszketni, amíg személyre szólóan nem kapnak kényszervégrehajtási értesítést.

Szóval, ha puszta megfelelésből (az EU felé, mely kötelezte tagállamait az egyidejű népszámlálásra) akarnak a sz.rnak pofot adni, ám legyen… De nem tudom megállni, hogy egy következő bejegyzésben ne térjek ki arra, miképp képzelem egy normális népszámlálás forgatókönyvét – ugyan picit hosszabb lefutási idővel, mégis kisebb költségvetésből.

Te is megjártad a számlálóbiztossal? Oszd meg velünk!

Reklámok
 
3 hozzászólás

Szerző: be február 21, 2012 hüvelyk PRO MINORITATES

 

Címkék: , , , , , , , , ,

3 responses to “[PRO Minoritates] NÉPSZÁMLÁLÁS 2011 – kész átverés vigaszpezsgő nélkül

 1. Lelente

  február 24, 2012 at 9:49 de.

  Hat nem tudom…nalam ez nem tortent meg…..egy roman ficko jott, jol eldumaltunk , mindent helyesen beirt sot meg egy csiki baratnonket aki hollandiaban melozik bejegyeztettuk mert a mi cimunkre szol a szemelyije….

   
  • reccsman

   február 24, 2012 at 9:59 de.

   Szabad tudni, hogy ez hol történt és milyen kategóriába tartozol? Állandó lakos/hosszabb ideig (egyetemisták)/rövidebb ideig tartózkodó személy? Mindenesetre szerencsés az a helyzet, mikor az ember nem kell veszekedjen a számlálóbiztossal. Az egyik kolozsvári ismerősömet sikerült félrevezetni, ugyanis állandó lakosként szerette volna jegyeztetni magát (több mint öt éve lakik Kolozsváron), erre a biztos visszakérdezett, hogy jójó, de honnan származik. Jóhiszeműen válaszolta, hogy ő bizony háromszéki, de még egyszer szólt, hogy helyben szeretné bejelenteni magát. A biztos eleget is tett kérésének, de csak utólag jöttünk rá, hogy az ideiglenesen távol levőkre vonatkozó űrlapot töltötte ki – így a háromszéki lakosságba számolták bele, akarata ellenére.

    
 2. tibi

  február 26, 2012 at 2:45 du.

  Szerintem pontosan ugy sikerult a nepszamlalas ahogy akartak. Az is biztos, hogy a kerdezobiztosok hibai nem voltak veletlenek. Az ANAF adatai alapjan veglegesiteni a nepszamlalast szerintem komolytalansag. Peldaul ha nem vagyok nagykoru startbol nem szerepelek az ANAF-nal. Raadasul jelentosen romolhat a roman-magyar arany, de ez egyeseknek nagyszeru eredmeny lehet.

   

Bátran bökd ki, ha valami a begyedben van!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: