RSS

[AM O ÎNTREBARE…] Vlahii de pretutindeni

01 Már

D-le Eugen Tomac*, cum adică nu există minoritatea vlahă în Valea lui Timoc, Serbia?

Într-un interviu acordat site-ului ziare.com, susțineți că minoritatea vlahă este separată în mod artificial de comunitatea românească din Serbia pentru a împiedica drepturile minoritare ale vlahilor, și că de fapt vlahii sunt parte a națiunii românești, cum sunt și aromânii. Mda, s-ar putea, dar ce ar fi să-i întrebați mai întâi pe oamenii înșiși sau pe reprezentații lor decât să dați declarații grăbite și discreționare unilaterale? Dacă dați click pe cele două hyperlink-uri, cred că vor surprinde destul de mult!

Oricum, logica Dvs. este eronată, când concludeți că toți vorbitorii de limba română sunt și etnici români. Faceți și o greșeală terminologică pentru că minoritate lingvistică nu este egal cu minoritate etnică/națională, dar cum rămâne totuși cu autodeterminarea?

Din câte știu, fiecare cetățean are dreptul să-și declare liber identitatea și limba maternă și că aceste două nu se suprapun întotdeauna. Ia, uitați-vă mai bine în statisticile recensământului de anul trecut, câți vorbitori de limba română găsiți care nu se consideră a fi și români? Veți rămâne cu gura căscată… Pentru că tot mai puțini își păstrează limba minoritară (rromani, maghiară, etc.) în condiții în care aceasta este prezentată/concepută ca fiind un dezavantaj în țara asta, și nu invers, cum ar trebui.

Dar haideți să vorbim și despre standarde duble… Să presupunem că aveți dreptate și Serbia a inventat etnia vlahă ca să nu fie obligată la garantarea folosirii oficiale a limbii române în Valea lui Timoc. Dacă cereți ca această categorie minoritară să fie eliminată, în folosul comunității românești de acolo, cum explicați că, între timp, în România, ceangăilor – majoritatea cărora vorbesc limba maghiară sau ar dori să o învețe – le sunt refuzate drepturile lingvistice și educaționale tocmai din cauza că nu se proclamă maghiari la recensământ? Este foarte frumos din partea statului român că permite libertatea de a se autodefini și în cazul secuilor, dar mă gândesc, ce ar fi dacă toți maghiarii din Secuime s-ar declara secui? Oare folosirea limbii maghiare ar fi asigurată în continuare sau ar fi un pretext perfect pentru a susține că limba secuiască nu există, astfel singura limbă oficială poate fi româna?

Nu vă aștept răspunsul.

fără stimă,

reccsman

* secretar de stat pentru Românii de Pretutindeni, Ministerul Afacerilor Externe din România

Reklámok
 
7 hozzászólás

Szerző: be március 1, 2012 hüvelyk AM O ÎNTREBARE...

 

7 responses to “[AM O ÎNTREBARE…] Vlahii de pretutindeni

 1. olahus

  március 1, 2012 at 7:38 du.

  Reccs, amesteci aromanii cu vlahii timoceni, care sunt dacoromani dupa dialect.

   
  • reccsman

   március 1, 2012 at 7:44 du.

   Mai uită-te odată la formulare. Știu că nu este aceeași comunitate, n-am făcut confuzie, doar analogie.
   Confuzia o face d-l Tomac între minoritatea lingvistică și cea etnică. Pentru că, mie mi se pare că vlahii nu se consideră de etnie română, doar parte a națiunii românești (cel mult), dar vorbesc un dialect al limbii române. Dar nu trebuie considerați pur și simplu români doar pentru că vorbesc românește.

    
   • solovastru

    március 2, 2012 at 2:40 du.

    Ba eu cred ca pot fi considerati romani datorita comunitatii de limba , de fapt comunitatea de limba e foarte importanta in cazul identitatii nationale romanesti din orice provincie istorica . In cazul constiintei nationale romanesti elementul lingvistic a jucat rolul primordial iar celelalte elemente care compun identitatea nationala au fost mai slab reprezentate spre deosebire de alte natiuni.

     
    • reccsman

     március 3, 2012 at 5:56 du.

     Foarte bine pus, solovastru, asa cred si eu cand ma gandesc la emanciparea natiunii romanesti in sec. 18-20. Religia si limba, respectiv teoria originii comune (daco-romane) au reusit sa uneasca o populatie destul de eterogena. Dar important e totusi ce se considera ei, oamenii vorbitori de limba romana din Valea lui Timoc. Iar identitatea asta nu pare sa fie unitara printre ei… De aceea, nici Guvernul Romaniei, nici al Serbiei n-au voie sa intervina, sa ii defineasca in mod autoritar.

      
 2. olahus

  március 1, 2012 at 10:17 du.

  Revazut formularea, ai folosit corect linkul, scuze.

   
 3. solovastru

  április 27, 2012 at 6:39 du.

  @Dar important e totusi ce se considera ei, oamenii vorbitori de limba romana din Valea lui Timoc. Iar identitatea asta nu pare sa fie unitara printre ei… De aceea, nici Guvernul Romaniei, nici al Serbiei n-au voie sa intervina, sa ii defineasca in mod autoritar

  Nu sint de acord cu asta. Cind vorbim de vlahii timoceni trebuie sa realizam ca sint o comunitate care nu a avut nicioadata , repet niciodata invatamint , nici macar primar in limba romana.Practic toate cuceririle secolelor al 19-lea si al 20 lea in materie de educatie , tot ceea ce au infaptuit Asachi, Cuza si ceilalti , totul a trecut pe linga ei.Nu au beneficiat de nici un fel de standardizare, modernizare prin scoala a limbii care a ramas una transmisa aproape exclusiv prin viu grai , in familie.Nu au participat la procesul de formare al natiunii romane.Sint o comunitate in prag de asimilare, procesul inceput in 1832 odata cu formarea statului sirb , pe atunci inca vasal Portii si care a continuat prin slavizarea inclusiv a numelor inceputa de episcopul sirb al Timocului Melentie Vujacic.Acesti oameni nici macar nu au nume romanesti in mare parte , doar la unele nume de familie inca se mai poate deslusi originea romaneasca : Paulovic,Paunovic,Ciulinovic etc.Plus ca trebuie sa ai in vedere si problema religioasa . Biserica sirba e ortodoxa dar pe rit vechi . Intotdeauna bisericile ortodoxe slave au fost foarte ostile fata de imixtiunea prelatilor pe rit nou. E o situatie similara celei din republica Moldova unde liderii comunisti mai ales Voronin sprijina deschis Mitropolia Moldovei aservita Patriarhiei ruse. Exista deci si o bariera religioasa , romanii timoceni neavind serviciu religios propriu de aproape 200 de ani.Si atunci nu e de mirare ca ei se afla intr-o confuzie identitare desi e clar pentru oricine e cat de cat bine intentionat ca exista o comuniune de limba , origine, traditii cu romanii din tara. Deci cum sa nu intervina statul roman? Acesti oameni n-au avut cum sa-si desavirseasca identitatea nationala trebuie ajutati. Trebuie inceput prin invatamint scolar primar, de la gradinita chiar.

   
  • reccsman

   május 5, 2012 at 6:53 du.

   Suna un pic ca manipulare si propaganda – impunerea identitatii romane de catre statul roman, dar am inteles ratiunea (ms pt explicatii). Cam la fel suntem noi cu ceangaii si, da, intervenim ca sa-i pastram pe partea noastra.

    

Bátran bökd ki, ha valami a begyedben van!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: