RSS

[PRO Minoritates] Jó magyar = rossz szlovák állampolgár?

14 ápr

 

Most, hogy kézbe vehettem a magyar útlevelemet, eszembe jutott egy régebbi beszélgetésem a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának egyik becses tagjával, Lancz Attilával, aki mellesleg a szervezet által működtetett jogsegely.sk honlap munkatársa. A feldobott téma a szlovák állampolgárság megszűnése a kettős állampolgárság fennállása esetén volt. A levélváltás érdemi részét az alábbiakban közlöm.

Az említett honlapon feltett kérdésem a következőképpen szólt:

“Miképp értesülhet a szlovák belügyminisztérium arról, hogy valaki felvette a magyar állampolgárságot, ha az újdonsült állampolgár nem jelentette be ezt a megfelelő hivatalnál? Állításuk szerint ők nem nyomoznak az állampolgáraik után, magyar félről meg az a hivatalos álláspont, hogy Magyarország sem szolgáltatja ki az új magyar állampolgárok nevét és címét más állami szervek kérésére.

Tehát, honnan tudhatják meg, hacsak nem jelenti fel magát az ember az anyakönyvi hivatalnál?”

Lancz Attila: “A számunkra ismeretes információk alapján a belügyminisztériumnak nincsenek törvényes eszközei arra, hogy megállapítsa a külföldi állampolgárság megszerzését – hacsak az adott személy nem nyilatkozik önként, vagy pedig az adott állam hatóságai nem szolgáltatnak megfelelő adatokat a szlovákiai hatóságok számára.

A magyar személyazonosító okmányok (pl. útlevél, személyi igazolvány) szlovákiai használata és az azokon szereplő adatok önmagukban még nem bizonyítják azt, hogy az adott személy 2010. július 17-e után szerezte meg a magyar állampolgárságot. A hatályos szlovák állampolgársági törvény szerint csak akkor szűnik meg a szlovák állampolgárság, ha a külföldi állampolgárságot a jelzett időpont után szerezték meg. […] Az említett magyar okmányok nem tartalmazzák a magyar állampolgárság megszerzésének dátumát, csak az adott okmány kiállításának idejét.”

reccsman: “Még csak annyit kérdeznék, hogy amikor a magyar útlevélből rájön az ellenőrző személy, hogy (Cseh)Szlovákiában született az újdonsült magyar állampolgár, akkor jogosult-e háttérvizsgálatot indítani ellene, hogy ellenőrizze, lemondott-e a szlovák állampolgárságról, a törvénynek megfelelően?”

Lancz Attila: Abból kell kiindulni, hogy a külföldi állampolgárság bejelentésének elmulasztása “csak” szabálysértés, igaz, jó nagy pénzbírsággal: 3319 euró. Ha hivatalból vagy bejelentésre az állami hivatalban felmerül a gyanú (pl. az említett adat folytán a magyar útlevélben), akkor lehetőség van kérdésket feltennie. Ez történt egyébként Berényi József, a Magyar Koalíció Pártja elnöke esetében is, amikor Ján Slotáék “feljelentették” őt a belügynél, a minisztérium pedig kérdésekkel fordult Berényihez. A kérdéseiket tartalmazó levélben azonban sem a szokásos törvényi háttér, a konkrét eljárás, sem pedig határidő nem volt megjelölve… Szóval, úgy tűnik mintha nem találtak volna jogi alapot a kérdéseikhez.

Kicsit fura módon viszont szerintünk van ehhez jogi alap ( a szabálysértési törvényben részletezve), csak éppen a hivatal kérdéseire adandó választ meg is lehet tagadni. Ami egyébként megint csak pénzbírsággal jár, 100 euró környékén. Ha valaki ezt kifizeti, ott vége van a történetnek, a hivatalok nem tudnak továbblépni.

Feltehetőlen ez (is) állhat annak hátterében, hogy a belügy “nem megy utána” azoknak, akik nem jelentették be a külföldi állampolgárság megszerzését. Berényi persze kivétel, de tény, hogy a belügy levélére adott válasz megtagadása után immár 7-8 hónapja semmi további reakcó nincs a belügy részéről.”

Úgy tűnik tehát, hogy a törvénykezés pontatlansága révén nyílik kiskapu a felvidéki magyarok számára, hogy megtarthassák szlovák állampolgárságukat, de azért nem lehet mérget venni rá. Mindenesetre a román-magyar határon túl is kíváncsian várjuk, hova lyukad ki a strasbourgi bíróság Ilonka néni ügyében.

Végezetül, ez úton is szeretném megköszönni Attilának a közreműködést és a gyors válaszadást, illetve ajánlom minden olvasó figyelmébe a jogsegely.sk honlapot, ahol a kettős állampolgárságból adódó helyzetekre találnak megoldást.

 

Reklámok
 
Hozzászólás

Szerző: be április 14, 2012 hüvelyk PRO MINORITATES

 

Bátran bökd ki, ha valami a begyedben van!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: