RSS

Verespatak arany nélkül?

20 okt

Nemrég értem haza a bukaresti Verespatak-tüntetésről, ami egy már 2 hónapja tartó sorozat 8. fejezete volt, de az ügy iránt érzett szimpátiám még ezt is jóval megelőzi. Zsenge egyetemista koromban a Soros Alapítvány jóvoltából jutottam el Verespatakra, hogy saját szememmel győződjek meg annak értékeiről és a bányászat veszélyeiről. Pár évvel később pont a Környezetvédelmi Minisztériumnál dolgoztam, pont akkor, amikor a bányacég (RMGC) engedélye volt a középpontban (amit azóta se szerzett meg), most pedig az országos ellenállás fő gócpontja Bukarest, ahol azóta is élek. 

Ma is felvetődött bennem az a bizonyos kérdés, amit bármely újságíró nekem szegezhetne, ha elcsípne az utcán: miért tüntetek? Sokáig csak a környezetvédelmi meg a kulturális indok jutott eszembe, aztán rátevődött a RMGC gusztustalan kampányhadjárata meg a politikum cinkossága, de idővel magát az arany értékét kérdőjeleztem meg. Én az egyetemen ugyanis azt tanultam, hogy a világgazdaság már túl van az aranyetalon használatán és a mérvadó gazdasági faktor a hazai termék (GDP), de lehet hogy rosszul emlékszem.

Ha mégis igazam volna, akkor elvileg nem kellene számítson, hogy mennyi arany van egy ország altalajában, mert a jó hő- és áramvezető képességét leszámítva az értéke csupán emberi találmány, szemfényvesztés, illúzió. El is tudnám képzelni, hogy egy napon összeülnek a világhatalmak vezetői és kijelentik, hogy attól fogva az arany nem ér többet, mint amennyi gyakorlati haszna van, például az elektronikában. Akkor legalább békén hagynák Verespatak történelmi központját és hegyeit és remélhetőleg észrevennék a bennük rejlő turisztikai esélyt. De lehet, hogy ebben is tévedek.

Reklámok
 
Hozzászólás

Szerző: be október 20, 2013 hüvelyk Uncategorized

 

Címkék: , , , , , , , , ,

Bátran bökd ki, ha valami a begyedben van!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: