RSS

Hajrá, diplomás munkanélküli kutatójelöltek!

07 nov

Úgy tűnik, a futószalagon már fel se tűnik senkinek, hogy mennyire irányt tévesztett a romániai felsőoktatás. Úgy jönnek ki sorozatban a friss diplomások az egyetem padjai közül, hogy nem értenek majdnem semmilyen konkrét munkavégzéshez. Miért is van ez így? Hát mert a jelenlegi tanrendben túlzásba viszik a sok elméletet és a memóriagyakorlatokat, ahelyett, hogy a gondolkodást fejlesztenék és a gyakorlati feladatokra összpontosítanának. Két elvégzett alapszakomra (jog, közigazgatás) visszagondolva: mintha az egész egyetemi szféra a kutatóutánpótlással lenne elfoglalva. Mi más magyarázata lehet annak, hogy dolgozat dolgozatot követ, az államvizsgához pedig ugyancsak kutatómunkát várnak el, miközben a kötelező nyári praktika számonkérése egy rossz vicc? Ha így haladunk tovább, nem lesz aki elvégezze a munkát, mert mindenki csak az észosztáshoz ért (ez a megállapítás érvényes a szakmunkásképzés elsorvasztására is).

Ennél is visszásabb a helyzet, mert ez a túlzottan elméleti tanrend annak ellenére fennáll a romániai rendszerben, hogy az egyetemisták többségének eszébe se jut a kutatói pálya, hanem valamiféle gyakorló szakértői pályára készülnek. Tehát egy olyan oktatási rendszerben próbálnak fejlődni, ami egyébként a keveseket szolgálja ki. Amúgy azt gyanítom, hogy erre a dificre már a tanárok is rájöttek, hiszen páran nem is várják el különösebben a minőségi szakdolgozatokat a diákoktól. Sőt, már a témaválasztást se bízzák a hallgatókra, hanem egyszerűen előállnak egy listával, amiből csak választani kell. Valahol érthető, ha sok helyen a kutatásmódszertan még véletlenül sincs a tanrendben. Érdemes hát ebben a rendszerben tovább gürcölni bármelyik félnek is?

Éppen ezért, ha rajtam múlna, már az elejétől külön választanám a két modult: aki szeretne elmélettel, kutatással foglalkozni, tessék jobbra állni és orrvérzésig dolgozatokat írni meg előadni, majd szakdolgozattal és védéssel zárni a tanulmányokat. Aki meg gyakorló szakember akar lenni, tessék balra állni és orrvérzésig praktikázni, projektezni és vegyes (elméleti-gyakorlati) záróvizsgákon bizonyítani a rátermettséget.

Vagy menjünk külföldre tanulni. Csak ne kínozzuk többet egymást a süketeléssel…

Reklámok
 
Hozzászólás

Szerző: be november 7, 2013 hüvelyk Uncategorized

 

Címkék: , , , , ,

Bátran bökd ki, ha valami a begyedben van!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: