RSS

Epilógus: Te miért nem ünnepelsz december 1-én?

04 dec
Roman_Magyar_zaszlo_576_es_lany

Kép forrása: magyarhirlap.hu

 1. Mert elvették tőlünk Erdélyt? – de vajon nem mi vesztettük el?
 2. Mert te nem vagy román? – de vajon nem tartozol mégis inkább Romániához, mint Magyarországhoz?
 3. Mert bezárták, majd elvették iskoláinkat, korlátozták nyelvünk és vallásunk gyakorlását? – de vajon másoknak nem ártott a diktatúra és a kommunizmus?
 4. Mert üldözik szimbolúmainkat, elveszik jogos tulajdonunkat, gyűlőletet szítanak? – de vajon megteszünk mindent ellene?

A kérdések sorát lehetne folytatni, de talán megfeledkezel arról, hogy a románok bizony már (relatív) többségben voltak 1918-ban Erdélyországban és a szászok is (utólag) rábólintottak az Egyesülésre. Márpedig a többség dönt, nemde?

Azt mondod, hogy minket figyelmen kívül hagytak? Nos, ez nem teljesen igaz… Legalábbis nem annyira, mint ahogy a 48-as ifjak figyelmen kívül hagyták a románokat, amikor az Uniót Erdéllyel kikiáltották.

A Gyulafehérváron december 1-én összegyűlt erdélyi románok közfelkiáltással szavatolták az együttélő nemzetiségek (köztük a magyarok) önrendelkezését, arányos képviseletét, jogegyenlőségét, szabad vallás- és nyelvgyakorlását.

Ezen kívül kihirdették az általános választójogot, a sajtó-, gondolati, egyesülési és gyülekezési szabadságot – tehát olyan alapvető jogokat és szabadságokat, amelyek minden polgárnak járnak, nemzetiségtől függetlenül!

Egy szó, mint száz: se nem kiáltottak bosszút a magyar elnyomás ellen, se nem hazudtolták meg a kor haladó szellemét, hanem egy modern polgári társadalmat ígértek.

Te mégsem ünnepelsz, mert nem tartották be ígéreteiket? – de vajon azokon múlt, akik megígérték – az erdélyi románokon?

Mert ha nem, akkor mi okunk megvetni azt a napot, ami nem is kifejezetten ellenünk irányult, hanem épp ellenkezőleg?

PS. Történész olvasóim nyugodtan vehetik felhívásnak is a kérdést, nyitott vagyok a vitára.

Reklámok
 
4 hozzászólás

Szerző: be december 4, 2015 hüvelyk PRO MINORITATES

 

Címkék: , , , , , ,

4 responses to “Epilógus: Te miért nem ünnepelsz december 1-én?

  • BurePișta

   január 6, 2016 at 7:55 du.

   telitalalat! jol kiegesziti az enyemet

    
 1. Laczkó Vass Róbert

  november 30, 2016 at 8:46 du.

  Azt hiszem, rossz a kérdés és rossz válaszok születnek a posztban. Írom tételesen, miért.

  Az alapkérdés: miért nem ünnepel a romániai (erdélyi) magyar december 1-én?

  1. Na és ha mi veszítettük el Erdélyt, az ok az ünneplésre?
  2. Van arra nézve valamely kimerítő kutatás, hogy az átlagos erdélyi magyar inkább Romániához tartozónak érzi magát – érzelmileg? Az ünneplés ugyanis nem geopolitikai kérdés, hanem érzelmi. Na és ha igen, az már ok az ünneplésre december 1-én?
  3. Na és ha másoknak is ártott a diktatúra, másokat is megfosztottak a javaitól, szabadságától, életétől, akkor az ok az ünneplésre? Ez olyan balkáni “dögöljön meg a szomszéd kecskéje is” érvelés lenne.
  4. Na és ha nem teszünk meg maradéktalanul mindent a jogtiprások ellen, akkor abból az következik, hogy ünnepelni kellene? Meredek.

  Folytatom:
  a) – ha a románok már relatív többségben voltak, a szászok átszavaztak – ez ok az ünneplésre?
  b) – ha 1848-ban tahók voltak a magyar ifjak Unió-ügyben (ez azért így meredek megállapítás, de vitatható, beismerem), az ok az ünneplésre 1918 kapcsán?
  c) – tényleg szavatolták 1918-ban az együttélő nemzetiségek jogait? Hiszen éppen ez az a hivatkozási pont, amit soha nem iktattak törvénybe, soha nem teljesül az elmúlt 100 évben. Ez így egyszerűen nem igaz, tehát nem ok az ünneplésre.
  d) Kihirdették az alapvető jogokat mindenki számára 18-ban? Na és egy politikai nyilatkozat, amit soha nem ültettek jogszabályba, sőt: folyton az ellenkezője kerül gyakorlatba ilyen-olyan szinten, az mióta ad ünneplésre okot?
  e) egy ÍGÉRETEN, amiből vajmi kevés – esetenként mai napig semmi – nem valósul meg, az miért lenne ok az ünneplésre?
  f) Az erdélyi románok, mint olyanok, nem ígértek semmit. Bizonyos grémium megalkotott egy kiáltványt, aminek semmilyen jogkövetkezménye nem volt, nem lett, ma sincs, ráadásul az erdélyi románok mint olyanok sosem szentesítették – nem volt erről semmilyen népszavazás, bármi. Ez nem ok az ünneplésre.
  g) Vitatható, hogy maga a nap nem “ellenünk irányult” 1918-ban, viszont egy olyan közjogi berendezkedés ellen, amelyet magáénak érez ilyen-olyan szinten az erdélyi magyar, történelmi vonatkozásban mindenképpen. Ez egyelőre ténykérdés. Viszont az azóta eltel valamennyi 1918 dec 1. – már amikor ünnepelni tudták – rendszerint azt demonstrálta, hogy “noi suntem aici pe veci stapani”. Ez mind a mai napig az alaphang, ez is ténykérdés, tessék kinyitni tetszés szerint egy televíziós csatornát.

  A felvetéseim ugyanabban a mértékben retorikai jellegűek, mint amilyennek a poszt felvetéseit érzem.

   
  • BurePișta

   november 30, 2016 at 10:14 du.

   Nem mondtam egy szóval sem, hogy ünnepelni kéne, hanem azt vázoltam, hogy milyen valós vagy vélt sérelmek miatt nem hajlandó erre az átlagmagyar. Elvi szempontból minden okunk megvolna az ünneplésre, hiszen amit ígértek, annál többet nem is kívánhattunk vesztesként. Gyakorlati szempontból minden okunk megvan nem ünnepelni, ez is igaz. Szemléletváltásra volna szükség mindkét részről, és az első lépést a román állam kellene megtegye azzal, hogy jogrendjébe ülteti az elhangzottakat. Százezres létszámnál már országgyűlésnek tekinthető és demokratikus szempontból érvényes a közfelkiáltással elfogadott kiáltvány. Kérdésem az volt a történészkollégák felé, hogy vajon az erdélyi románokon múlt-e vagy kifejezetten a regáti elitre hárul a be nem tartás felelőssége, netán mindkettő számon kérhető.

    

Bátran bökd ki, ha valami a begyedben van!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: