RSS

PRO Minoritates

Kisebbségi ügyekkel, ezen belül főleg a romániai magyarokkal foglalkozó rovatomra kiváltképp illik a blogom szlogenje: qui tacet consentire videtur, azaz: a hallgatás beleegyezés. Éppen ezért igyekszem blogomban én is reagálni az éppen aktuális kisebbségi hírekre, nyilatkozatokra, törvényekre és jóslatokra (pardon, javaslatokra).

Az összes témába vágó bejegyzés megtekinthető EZEN az oldalon.

A MaghiaRomania blogon közölt cikkeim pedig ITT olvashatóak.

Reklámok
 

25 responses to “PRO Minoritates

 1. Franceeecoshqa

  február 12, 2012 at 6:19 du.

  Németországban tágra nyílt szemekkel néznek rá, ha azt mondod, hogy gimnáziumi érettségid van, ugyanis ott még mindig erős a szelekció, ergo, aki nem képes agyilag többre, mint egy szakközép, az sohasem fog bejutni, még apuci pénzével sem gimnáziumba. Itt azonban már nemhogy érettségi, de már egyetem, sőt doktori alapján sem lehet osztályozni embereket, mert akkor csúfosan rossz eredmények születnének. A családi háttér sohasem volt kizárólagos alapja a szegregációnak, a faji hovatartozás legalább ennyire szubjektív mérés. Az IQ-ról rég tudjuk, hogy csak egyfajta készséget mér, és gyakorlással tanulható. Ilyenformán elég nehéz lenne manapság eldönteni, hogy kinek súlyosabb a szavazata. Elítélhetem én a víz- és gázszerelőt, de tény, hogy ő megy nyaralni és nem én a “pénz beszél kutya ugat” világfelfogásban.

   
 2. reccsman

  február 12, 2012 at 7:24 du.

  Na, ez az! Nagyon elhígult az oktatás felénk, az biztos. A jegyeket pumpálni, azt mindig tudta mindenki, újabbnál újabb egyetemi szakok nyílnak, nem beszélve a végtelen számú tandíjas helyről. Én már olvastam olyan doktori tézisként kiadott könyvet, amelyben még azzal se törődtek, hogy az átmásolt szöveg eredeti betűtípusát megváltoztassák, nemhogy helyesen hivatkozzanak a forrására. Tehát, ez sem s más kritérium sem lehet mérvadó a súlyozás szempontjából… maradunk az eredeti, jól bevált 1 ember – 1 szavazat rendszernél.
  Azt mondjuk hallottad, hogy Orbán be akarja vezetni, hogy a szülők a gyerekeik száma alapján többletszavazatot kapjanak, amíg ezek el nem érik a felnőttkort? Például ezt korrektnek tartanám, mert felnőttkoráig (és sokszor az után is) a szülei gondoskodnak róla, tehát ők döntenek nagyjából arról, hogy mi jó a gyereknek, amíg nem cselekvőképes. A gyereknek pedig ugyanolyan fontos, mint a szülőnek, hogy éppenséggel a leendő kormány milyen családpolitikát folytatna. Elvi szinten ez egy két lépcsős választási rendszert eredményezne, ami logikailag és morálisan teljesen helytálló, íme: a gyerek érdekeit a szülő képviseli, ez szavazati jogban testesül meg, amellyel a szülő felhatalmazza a megszavazott parlamenti képviselőt a gyerek érdekeinek védelmére, miközben a saját maga nevében külön szavazhat. Hipotézis: ha a szülők nem tudnak kiegyezni a jelölt felől, akkor ketté oszlik a szavazat.

   
 3. zierka

  február 13, 2012 at 5:40 du.

  Nem igazán értem a határon túliak szavazati jogát. Most ha én kérvényezem a magyar állampolgárságot, és megkapom, automatikusan kapok szavazójogot? Ha magyarországi lennék, ez biztos nem tetszene nekem. Hogyan dönthet olyasvalaki az országot érintő dolgokról, aki nem is lakik ott?

   
  • reccsman

   február 13, 2012 at 6:01 du.

   Igen, ez volt a legerősebb érve az ellenzéknek is. De ha belegondolsz, minden külföldön élő magyar állampolgárnak, aki születéssel szerezte állampolgárságát, joga van szavazni, ezért nem tagadhattánk meg tőlünk sem, a törvény előtti egyenlőség jegyében. Gyakorlatilag sem szükséges, hogy Magyarországon élj, ahhoz, hogy érintsen a magyar törvényhozás, gondolok itt a nemzetpolitikára (amelynek szüleménye a magyar igazolvány is), a nemzetközi egyezmények (vízum, munkavállalás) kötésére. Habár a legtöbb jog és kötelezettség (adózás, szociális juttatások) a magyarországi állandó lakhelytől függ, ez messze nem meríti ki az állampolgárság fogalmát.

    
 
%d blogger ezt kedveli: